Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak kip, esnek ve hoş bir konstrüksiyonda olmalı, kıvrak bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak kenarıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf ak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince erdemli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en ilgi etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bâtınime apiko yenmek bâtınindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında bâtınilen bir puro ideal nem değerlerinde bâtıniliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça elverişli ve bâtınilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken başka bir kişi bu nem değerinin puroya efsus edilen bir porte bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir değiş yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, bâtınimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devran ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en çok porte bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey ortalama 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine yerleşmiş bu düzenek sıcaklıktan özgür olmadığı bâtınin belirli bir devran içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca şu denli suhunet değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri tedariklemek bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en çok tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. şeb gündüz yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.